top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Hoe een verschrikkelijke ervaring, het beste was wat mij kon overkomen.Deze blog is het zevende deel in een mini serie over hoe ik burn-out raakte en wat ik uiteindelijk heb gedaan om te herstellen. In elke aflevering lees je een stukje van mijn verhaal en sluit ik af met tips en lessen die jij kunt toepassen


In het vorige hoofdstuk heb je kunnen lezen over mijn interne schoonmaak maar voor ik daar was duurde het nog wel even. In dit zevende deel vertel ik hoe mijn burn-out het beste werd wat mij ooit is overkomen en hoe je een simpel trucje gebruikt om welke situatie dan ook tot een leerschool te maken.


De diepste dalen, de meest waardevolle ervaringen

Langzaam begon het beter te gaan maar het was nog wel een enorme struggle. Het was vooral ook een worsteling met mijzelf, de hele dag was ik bezig mijzelf door de dag heen te trekken. De dagen duurde lang en het was een proces van steeds weer mijn eigen grenzen tegenkomen. Dagelijks liep ik tegen mijn eigen beperkingen aan. Het was duidelijk dat ik er nog niet was. Maar gedurende deze donkerste periode kwam ik tot een enorm belangrijk inzicht, een inzicht welke op een heel bijzonder moment kwam, een inzicht dat later de bron van mijn passie en mijn drive werd.


Hoe ik van mijn meest pijnlijke ervaring, mijn grootste kracht maakte

Er zijn bepaalde gebeurtenissen, momenten die een hele belangrijke rol spelen in je leven. Deze momenten worden ook wel Life Events genoemd. Het zijn die gebeurtenissen die een belangrijke rol spelen in je vorming. Zo zijn er ook een aantal momenten die een hele belangrijke rol hebben gespeeld gedurende mijn leven tot dusver en een aantal van deze gebeurtenissen vonden plaats gedurende mijn herstel.


Ik weet nog heel goed dat ik nog in de beginfase van mijn herstel zat, de fase dat ik echt aan het lijden was en niet wist hoe ik hier ooit van zou kunnen herstellen. De dagen waren lang, de wanhoop was groot en elk moment was een strijd. Maar op een dag had ik een moment van helderheid en nam ik een enorm belangrijk besluit. Ik beloofde mijzelf dat ik deze periode zou gaan herinneren als het belangrijkste wat mij ooit is overkomen en dat ik er later aan zou terugdenken als het beste wat mij ooit is overkomen. Bizar he? Moet je nagaan dat je letterlijk door de donkerste nacht van je ziel gaat, dat je het niet ziet zitten en echt de moed je in de schoenen zakt en dat opeens deze gedachte je overvalt en je een kracht en vastberadenheid geeft die je niet voor mogelijk hield op dit moment. Dit is wat mij overkwam. Op het moment dat ik deze belofte aan mijzelf maakte was ik zo helder, was ik zo zelfverzekerd. Er was geen twijfel in mijn gedachten dat ik dit zou gaan doen en dat dit de uitkomst zou zijn. En zo geschiedde.


Tot aan de dag van vandaag kijk ik terug op deze periode als iets waarvoor ik enorm dankbaar ben. Het heeft mij geholpen mij te vormen tot wat ik ben, het stelt mij in staat mensen vanuit een ander perspectief te helpen omdat ik het zelf heb meegemaakt. Het heeft de passie die ik heb voor mensen helpen vertienvoudigd. Het was het zaadje dat mijn missie is geworden: Zoveel mogelijk mensen triggeren, inspireren en helpen een leven te leiden waar ze gelukkig van worden. Alles wat ik tot dan toe had meegemaakt leek mij te hebben voorbereid voor één ding: mijn ervaring gebruiken om anderen te helpen hun pad te vinden. Ik weet namelijk wat er gebeurd als je dat niet doet. Je wordt ziek.

 

Reframing, jouw ultieme superkracht

Wat je net hebt gelezen en wat ik intuïtief heb gedaan tijdens mijn burn-out noemt men reframing. Met andere woorden, ik heb bewust een andere betekenis gehangen aan mijn ervaring. Toendertijd kende ik dit proces intuïtief maar nog niet intellectueel. Daarom kwam het als een inzicht maar het was in feite kennis die ik al had geïnternaliseerd en die mij nu te hulp schoot zodat ik het kon toepassen. Dit is een enorm krachtig concept als je het begrijpt. Ik zal het proberen uit te leggen.


Allereerst moet je iets begrijpen. Alles wat jij ziet, hoort, voelt, etc. is jouw beleving, het is jouw ervaring, jouw waarheid. Er is niet één wereld, er is niet één waarheid of realiteit, er zijn er miljoenen en die van jou is er één. Jouw realiteit bestaat alleen in jouw geest. Dit klinkt misschien een beetje vaag maar het is heel belangrijk dat je dit beseft. Dit besef kan wereldoorlogen voorkomen. Hoe jij de externe wereld interpreteert is hoe jij deze ervaart. En deze interpretatie heb jij in de hand. Jij kunt kiezen hoe jij een bepaalde situatie interpreteert. Niks “is”, het is zoals jij het ervaart. Als jij kan kiezen hoe jij een ervaring ervaart dan kun je er maar beter voor kiezen dat dit iets is wat jou helpt en niet schaadt toch? Juist, en toch doen de meeste mensen dat niet. Waarom? Omdat ze er simpelweg niet van bewust zijn dat zij hun eigen waarheid creëren. Zij geloven dat er slechts één waarheid is en dat dit absoluut is. Reframing is het kiezen van jouw waarheid maar je hebt hier wel een zekere mate van bewustzijn voor nodig. Zoals ik altijd zeg: zonder bewustzijn geen persoonlijke groei.


Hoe heb ik dit toegepast?

Toen ik door mijn burn-out ging voelde mijn situatie hopeloos. Dit was mijn ervaring, dit was de betekenis die ik eraan gaf. “Het komt nooit meer goed” was mijn onderliggende overtuiging. Maar op dat ene moment besloot ik dat ik het anders zou gaan interpreteren. Mijn nieuwe overtuiging werd “Ik ga hiervan herstellen en ik ga zorgen dat dit mij helpt te groeien en te ontwikkelen. Ik ga er het maximale uithalen en hierop terugkijken als iets waardevols. Dit gaat mij sterker maken dan ooit!”. Dit was een keuze, een keuze om mijn werkelijkheid anders te gaan ervaren.


Ik was al bekend met de onderliggende theorie dus de kennis zat al in mij. Daarbij ben ik van nature positief ingesteld en denk ik altijd vanuit een growth mindset. Al deze dingen kwamen mij die ene dag te hulp. Ik heb het niet bewust gedaan, mijn onderbewustzijn was op zoek naar een manier om dit op een positieve, bekrachtigende manier te ervaren.


Achteraf gezien doe ik dit veel vaker. Veel mensen bewonderen mijn doorzettingsvermogen, staan versteld van de dingen die ik heb doorgemaakt en de mindset die ik heb ontwikkeld maar wat er ten grondslag aan ligt is eigenlijk vaak terug te brengen naar één simpele vraag die ik mezelf stel;


Hoe kan dit mij helpen?


Ik ben door genoeg diepe dalen gegaan op mijn weg naar ondernemerschap maar ik ga altijd een bepaald proces door.


1). Ik erken hoe ik mij voel over een bepaalde situatie. Ik mag mij kut voelen, ik mag mij wanhopig, verdrietig of teleurgesteld voelen. Dit is belangrijk want veel mensen onderdrukken dit waardoor ze meer bezig zijn met het onderdrukken dan het zoeken naar de oorzaak en de oplossing.


2) Ik geef mezelf ruimte om te voelen. Ik geef deze periode bewust ruimte. Emotionele pijn is vervelend maar er schuilt vaak wel een les in.


3) Zodra ik door de eerste fase van deze pijnlijke emoties heen ben, raap ik mijzelf bij elkaar en zeg ik tegen mijzelf: Oké, dit is kut maar hoe kan ik dit gebruiken zodat het mij helpt? Hoe kan ik hiervan leren? Wat probeert het mij te vertellen? Dit leidt altijd tot een positieve ontwikkeling omdat je er actief naar zoekt. Op deze manier, creëer jij je waarheid.


Reframe je burn-out

Reframing gebruik ik zelf elke dag maar ik gebruik het vooral ook voor mijn klanten. Zij ervaren vaak een burn-out als het grootst mogelijke falen. Ik help ze om dit om te zetten in hun grootste overwinning. Gedurende de eerste fase van mijn Burn-out Herstelprogramma creëer ik bewust deze context. Zij zitten nog volledig in de negatieve spiraal maar ik doorbreek dit door hun ervaring in een volledig andere context te zetten.


Wat jij nu doormaakt is pijnlijk, je voelt je wanhopig maar ik ga je helpen dit om te vormen tot het beste wat jou is overkomen.


Wil jij naar aanleiding van dit artikel meer lezen over mijn Burn-out Herstelprogramma? Ik vertel je er graag meer over. Neem contact met mij op of lees meer op mijn website.

Comments


bottom of page