top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Gekluisterd aan bed (Afl 5/9)Deze blog is het vijfde deel in een mini serie over hoe ik burn-out raakte en wat ik uiteindelijk heb gedaan om te herstellen. In elke aflevering lees je een stukje van mijn verhaal en sluit ik af met tips en lessen die jij kunt toepassen.


Dit deel is een korte maar ik wilde even aandacht besteden aan slaap. In deze aflevering lees je hoe alle prikkels te veel waren en hoe jij je slaap kunt bevorderen.


Overprikkeld

Inmiddels ben ik voor mijn gevoel al een paar weken thuis. In realiteit zijn het maar dagen geweest. Ik ben zo overprikkeld dat het enige wat ik letterlijk kan is op mijn bed liggen en naar het plafond staren. Ik kon letterlijk niks anders. TV kijken, te veel prikkels. Muziek luisteren, te veel prikkels, lezen kon ik niet bevatten, mijn telefoon teveel prikkels. Ik kon niet naar buiten want zodra ik een stap buiten mijn ouderlijk huis zetten voelde ik de paniek weer opkomen. Kun je dat nagaan? De buurt waarin ik 20+ jaar ben opgegroeid wekte gewoon angst op, voelde bedreigend aan. Ik was letterlijk aan mijn bed gekluisterd. Inmiddels kreeg ik van mijn therapeut supplementen die mijn zenuwstelsel hielpen terug te schakelen en natuurlijke middeltjes die mijn slaap moesten bevorderen. Het duurde nog even maar op een gegeven moment kon ik weer te slapen. Hallelujah!


Slaap, jouw super power

Het is echt een hel om zonder slaap te moeten. Je hele perceptie verandert gewoon. Slaap is echt je eerste go-to medicijn. Slaap is jouw natuurlijke superkracht. Het zorgt ervoor dat jij mentaal alles kan verwerken, dat je je emoties normaal kunt reguleren. Het zorgt ervoor dat je fysiek regenereert, ontgift en herstelt.


Het eerste wat jij kunt inzetten tegen burn-out of tijdens je herstel is je slaap en gelukkig kun jij dingen doen die dat bevorderen. Wist je dat een groot deel van de bevolking kampt met chronisch slaaptekort zonder dit te weten? Slaap is dus voor iedereen een prioriteit. Ik begin daarom ook altijd mijn trajecten met een Lifestyle Assessment Scan om te kijken hoe het is gesteld met de energiebalans en de slaapkwaliteit. Vervolgens ga ik met hen aan de slag met iets wat men een slaaproutine of unwinding routine noemt. Hoe kun jij dit toepassen? Lees verder.


Hoe bevorder je je slaap?

Allereerst raad ik je aan om de volgende dingen even op te schrijven om te googlen. Het mooie van de tijd waarin we leven is dat er geen gebrek aan toegang tot kennis is. Google even de volgende keywords: unwinding routine, bedtime routine, evening routine, etc.


Lees en bekijk wat voorbeelden en stel je eigen routine samen. Een routine creëren die voor je werkt is een kwestie van trial en error. Blijf daarom experimenteren totdat je iets hebt wat voor je werkt maar blijf tegelijkertijd flexibel genoeg om het te kunnen aanpassen aan het dynamische ding wat wij het leven noemen. Hier zijn wat tips.


1) Geen koffie na 15:00.

Koffie heeft een half-life van ongeveer 6 uur. Dit betekent dat cafeïne die je na 15:00 hebt genuttigd nog effect kan hebben op je slaap. Pas sowieso op met cafeïne, het is en blijft een stimulerend middel.


2) Simuleer nachtelijke omstandigheden zodra je richting slaaptijd gaat.

Je biologische klok reageert op de prikkels van de omgeving. Zodra de zon onder gaat en er dus minder licht is begint je lichaam bijvoorbeeld melatonine aan te maken. Maar doordat wij in kunstmatige omgevingen leven met een overvloed aan kunstmatig licht wordt je systeem onbewust gehackt. Maar gelukkig kun je deze kennis ook in je voordeel gebruiken.


Zodra je richting bedtijd gaat begin met het dimmen van de lichten, beperk het gebruik van elektronische schermen en gebruik een blue light filter. Probeer ook je mentale activiteiten te verminderen. Vind activiteiten die je helpen ontspannen zoals lezen, tekenen, fysieke oefeningen, meditatie, etc. Zo bouw je langzaam af en bereid je lichaam en je geest voor om naar bed gaat.


Wil jij weten hoe het met jouw stress- en energiebalans is gesteld? Hoe kwalitatief jouw slaap is? Bekijk hier de Lifestyle Assessment en kies het pakket dat bij jou past.


Echt waar, de makkelijkste en meest effectieve slaap die jij kunt nemen naar optimale gezondheid is je slaap onder de loep nemen. En zeg nou zelf...wie houdt er nou niet van slapen;)


ShoComments


bottom of page