top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Hoe ik van 100kg naar 75kg ging in drie maanden


Ja, dat was ik echt. Tot aan 2011 werkte ik als fund administrator bij een bank en woog ik 100 kilo. Totdat ik burn-out raakte.


Mijn burn-out was nodig en was uiteindelijk het beste wat mij kon overkomen. Het was pijnlijk, maar het heeft mij geholpen om weer terug op mijn pad te komen en weer de verbinding te maken met wie ik echt ben. Gedurende de mijn burn-out ben ik ook 25 kilo afgevallen... In drie maanden tijd… Zonder een dieet te volgen. Dit is wat ik ervan geleerd heb en wat jij kunt gebruiken.


Een fysieke uiting van innerlijke ellende

Mijn overgewicht was vooral een fysieke uiting van mijn innerlijke onvrede. Mijn lijden was zichtbaar zeg ik altijd en op het moment dat ik begon te helen viel ook het gewicht van mij af, letterlijk. Mijn herstel en ook mijn afvallen zijn vooral terug te leiden naar leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Je lichaam is een integrale machine: het fysieke, het mentale, het emotionele, het houdt allemaal verband met elkaar en in mijn geval was dit meer dan duidelijk. Dit is wat ik geleerd hebt en wat mij heeft geholpen fit te worden.


Stress, de bron van heel veel narigheid

Chronische stress is niet normaal. Het is tegennatuurlijk als het te lang voortduurt. Gedurende stressperiodes geeft je autonome zenuwstelsel bepaalde systemen meer prioriteit dan anderen. Eén van de systemen die minder prioriteit krijgt is je spijsverteringsstelsel. Je spijsverteringsstelsel gaat dus anders werken. Zo krijg het bijvoorbeeld meer behoefte aan snelle energie, dus krijg je drang naar snelle koolhydraten (suiker). Daarbij slaat je lichaam makkelijk vet op wat dus kan leiden tot overgewicht.


In mijn geval leefde ik al jarenlang in ongeluk en dit zorgde voor een continue bron van stress met destructieve gevolgen voor mijn lichaam. Tijdens mijn burn-out werd ik hier door middel van persoonlijke ontwikkeling steeds meer bewust van en begon ik in te zien waar die onvrede vandaan kwam. Ik werd mij bewust van bepaalde innerlijke wonden wat het helingsproces in werking stelde. Ik begon te groeien en omdat ik steeds dichter tot mijzelf kwam, werd ik weer positiever over de toekomst waardoor de stress begon te verdwijnen. Daarbij had ik niet meer de externe druk van mij maar staande moeten houden, dus kon ik nog verder ontspannen. Hierdoor kon mijn lichaam weer beter beginnen te functioneren, mijn systeem kon in weer terugschakelen naar normaalstand.


Voeding als medicijn

Nu dat mijn lichaam weer beter begon te functioneren was het zaak om dit proces te ondersteunen. Hoe help je je lichaam goed te functioneren? Door er goed voor te zorgen. Ik kreeg van mijn therapeut eetrichtlijnen, zoals veel en gevarieerd groente eten, goede koolhydraten en eiwitten en vooral goede vetten. Gezond eten is niet heel ingewikkeld en zelfs heel lekker. Maar het belangrijkste was dat ik heel erg gemotiveerd was. Ik linkte gezond eten aan mijn herstel, het was onderdeel van mijn herstel en ik wilde niks liever dan herstellen. Nu is mijn drijfveer achter een gezonde leefstijl in optimale gezondheid blijven, omdat ik maximaal wil kunnen genieten van de dingen die ik doe.


De kracht van de natuur

De natuur heeft een helende en kalmerende invloed op je geest en als gevolg dus een stress verlagende werking. Ik combineerde dit met beweging door veel naar buiten te gaan. Elke dag begon ik de dag met een glas water met limoen, vervolgens ging ik naar buiten voor een wandeling van 30 minuten in de duinen of door de polder achter mijn huis. Dit deed twee dingen. Ten eerste activeerde dit mijn rust-en-herstelsysteem en ten tweede stimuleerde dit de vetverbranding van mijn lichaam. Dit tweede wist ik toen nog niet, want daar was ik helemaal niet mee bezig, maar bewegen op een nuchtere maag leert je lichaam dat het vet moet verbranden in plaatst van suiker.


Sporten

Doordat ik het bovenstaande deed kreeg ik steeds meer energie en begon ik steeds actiever te worden. Op een punt begon ik mijzelf zelfs een beetje zorgen te maken, omdat ik zoveel energie had, maar voelde alsof ik het niet kon opgebruiken. Dit leidde tot een belangrijk inzicht. Mijn therapeut vertelde mij dat zij dacht dat ik wellicht wel van nature veel energie had en raadde mij aan om eens te proberen twee keer per dag te sporten. Dat was mij tijdens mijn hele leven nog niet bij mij opgekomen. Toen zij dat zei, viel het kwartje, ik was altijd iemand met veel energie geweest, maar ik gebruikte het nooit ten volle wat leidde tot frustratie. De oplossing was simpel: gebruik de energie die jij van "vul je geloof in", hebt gekregen. Dus dat deed ik. Ik liep 10 kilometer hard in de ochtend en volgde een 2 uur lange boks training in de avond. Wat ik ontdekte heeft een belangrijke rol gekregen in mijn huidige leven. Ik ben van nature een energiek persoon en wanneer ik deze energie ten volle gebruik ben ik ook op mentaal vlak veel effectiever. Des te meer ik in balans ben des te creatiever ik ben, des te meer ik mezelf ben en des te leuker ik ben. Sporten en bewegen zijn dus belangrijke pilaren van mijn leven en stellen mij in staat om optimaal te functioneren als ondernemer, als vriend, collega en zoon.


Ter afsluiting

Wat je zojuist hebt gelezen was allemaal onderdeel van mijn herstel van burn-out en is nu ook onderdeel van mijn Burn-out Herstel en Preventieprogramma’s en heeft als bijkomend effect gehad dat ik zoveel ben afgevallen. Tussen de onderstaande foto's zitten slechts een aantal maanden. Mensen die deze foto's zien vragen mij vaak of dit mijn broer is. Het is niet mijn broer, dit ben ik.


Leefstijl en persoonlijke ontwikkeling zijn enorm krachtige medicijnen. Zorg goed voor jezelf en investeer in je persoonlijke ontwikkeling en zie wat voor wonderen ook jij gedaan kunt krijgen.

Comments


bottom of page