top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Hoe ik compleet instortte en burn-out raakteDeze blog is de tweede blog in een mini serie over hoe ik burn-out raakte en wat ik uiteindelijk heb gedaan om te herstellen. In elke aflevering lees je een stukje van mijn verhaal en sluit ik af met tips en lessen die jij kunt toepassen. Lees alle blogs door te filteren op Sho's Story.


In dit blog neem ik je mee naar het moment dat ik compleet instortte en wat daar aan vooraf ging. Aansluitend deel ik een aantal tips over wat je kunt doen als je iets ervaart als een angst- of paniekaanval.


Een nieuw jaar, het begin van het einde

Ik heb het nieuwe jaar gehaald! Nu kan ik weer op adem komen, nu heb ik de ruimte om mij weer even ongegeneerd te kunnen afsluiten. Geen verplichtingen meer! Aaaaah, ik heb het gehaald. Dat waren mijn gedachten op 1 januari. Ik had het goed mis. Dit was het begin van het einde…want nu kon ik niet meer slapen.


De eerste nacht van het nieuwe jaar ging voorbij en ik kon niet slapen maar de volgende dag ging ik toch braaf weer aan het werk. De tweede nacht kwam en ging. Weer kon ik niet slapen. En de volgende dag ging ik wederom gewoon weer aan het werk alsof er niks aan de hand was. Nacht 3 kwam. Op dit punt was ik de wanhoop nabij. De nacht viel en ik wilde niks anders dan slapen. Vandaag moet ik slapen dacht ik bij mijzelf. Ik moet echt slapen. Het werd een missie, een doel, een obsessie. Als ik vannacht niet slaap dan… De nacht was stil, zo stil en duurde zo lang. Maar de slaap kwam niet. Ik zag de minuten wegtikken. Minuten werden uren. Op dit punt was ik echt de wanhoop nabij en lag ik letterlijk huilend hardop god of wie dan ook te smeken om mij maar in slaap te laten vallen. Maar de slaap kwam niet… De zon begon langzaam weer op te komen en ik hoorde de vogeltjes al fluiten dus op dit punt wist ik dat het geen zin meer had. Ik wist dat slaap niet meer komen zou. En nu? Op dit punt kon ik eigenlijk al niet meer helder denken en ik besloot mij klaar te maken om naar werk te gaan. Zelfs na 3 dagen zonder slaap besloot ik weer gewoon te gaan werken! Ik kwam op werk aan, ik zette mijn computer aan en staarde naar het beeldscherm alsof ik niet wist wat ik ermee moest doen. Eerlijk gezegd, wist ik dat ook niet. Ik was compleet blanco.


8.30.

Hoe ga ik in godsnaam deze dag doorkomen? Ik was mijzelf voortdurend aan het toespreken, gewoon volhouden, het komt wel goed, deze dag gaat ook wel weer voorbij.


9.30.

Het leek alsof er een eeuwigheid voorbij was gegaan maar in realiteit was het maar een uur geweest. Dit ga ik nooit volhouden, de tijd kroop echt voorbij en ik kon alleen maar als een zombie naar mijn beeldscherm staren. Dit gaat niet. Ik draai me om naar mijn collega en begin te vertellen wat er gaande is en barst gelijk keihard in huilen uit. Ik was compleet gebroken, ik kon niet meer en stortte compleet in.


Ik meldde mij ziek en begon mijn lange tocht naar huis. Je moet weten dat ik op dit moment op de drukste plek van misschien wel Nederland werkte en ik kan je vertellen wanneer je al drie dagen niet hebt geslapen dan is dit een hele angstaanjagende plek. Je leeft als het ware in een soort illusie, je kunt de wereld niet meer bevatten en je onderbewustzijn kan niet meer het onderscheid maken tussen gevaar en veiligheid. Alle geluiden, alle bewegingen, alle mensen, alles veroorzaakte een paniekaanval in mij en ik moest keihard mijn best doen om het dierlijke fight-en-flight instinct te onderdrukken. Ik liep de dam over, richting Nieuwmarkt station en pakte daar de metro richting mijn appartement in Zuidoost. Ik nam plaats in mijn woonkamer en keek voor mij uit…wat nu....?


Wat is een paniekaanval en wat kun je doen?

Een paniekaanval komt vaak voor wanneer je richting burn-out gaat. Een paniekaanval is een duidelijk alarmsignaal en één van de het laatste alarmsignalen die je krijgt. Eigenlijk ben je dan al te ver gegaan. Je hebt waarschijnlijk dan al een tijdje angstige gedachten en bent al een tijdje overprikkeld. Zodra je onderbewustzijn merkt dat jij de controle kwijt lijkt te zijn komt het volle kracht in actie en probeert het je te beschermen tegen wat het interpreteert als een gevaar. Dit is puur je overlevingsinstinct die je te hulp schiet.


Het kan zijn dat jij jezelf in een paniekaanval denkt omdat jij het echt niet meer weet maar het kan ook heel goed zijn dat dit door de omgeving wordt getriggerd zoals bij mij het geval was. Maar wat doe je als je dit gebeurt?


1. Het is niet echt.

Allereerst moet je je beseffen dat je 9 van de 10 keer niet daadwerkelijk in levensgevaar bent. Je overlevingsmechanisme reageert wel alsof dit het geval is maar dit is niet zo. Dus laat het eerste angstige gevoel over je heen komen, er kan niks gebeuren.


2.Gebruik je ademhaling om jezelf te kalmeren

Zodra je een beetje jezelf kunt herpakken kun je je ademhaling als tool gaan gebruiken. Met behulp van je ademhaling kunt jij je autonome zenuwstelsel terugschakelen naar rust-en-herstel. Je geeft het als het ware een signaal dat het ook is om terug te schakelen.


Welke technieken kun je proberen?


Oefening 1.*

  1. Ga zitten met je voeten op de grond.

  2. Haal diep adem door je mond.

  3. Maak een tuitje van je mond en verleng je ademhaling. Het is belangrijk dat je uitademing langer is dan je inademing.

  4. Herhaal dit minimaal acht keer

*Boek Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong


Oefening 2.*

  1. Adem in gedurende 4 tellen

  2. Houden je adem in gedurende 4 tellen

  3. Adem uit gedurende 4 tellen.


3. Zodra je kalmeert kun je weer wat helderder denken. Begeef je nu naar een plek waar jij je veilig voelt met mensen waarbij jij je veilig voelt.


4. Ga na wat er precies gebeurd is. Een paniekaanval is een heel heftig signaal en ik zou dit zeker serieus nemen. Er moet iets gebeuren. Wat? Dat kun je het beste samen met een coach uitzoeken. Het is bijna altijd een combinatie tussen rust creëren en introspectie en ontwikkeling.


 

Wil jij advies over jouw situatie?

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen een leven te creëren waar zij echt voldoening uit halen. Ik help onder andere mensen op een duurzame manier herstellen van burn-out en te helpen een leven te creëren welk hen voldoen geeft en gezondheid houdt.


Wil jij na het lezen van deze blog meer advies of weten wat jij kunt doen aan jouw situatie?


Neem dan via deze link contact op met mij.Comentários


bottom of page