top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Een simpele truc die mij hielp mijzelf terug te vinden. (afl.8 /9)


Deze blog is het achtste deel in een mini serie over hoe ik burn-out raakte en wat ik uiteindelijk heb gedaan om te herstellen. In elke aflevering lees je een stukje van mijn verhaal en sluit ik af met tips en lessen die jij kunt toepassen.


In dit achtste deel vertel ik hoe de natuur mij enorm heeft geholpen om mijzelf weer te vinden en hoe Forest Bathing je kan helpen balans te brengen in je stressvolle leven!


Hoe ik mijzelf weer terugvond

Ik ben nu al een aantal weken bij mijn ouders en het herstel gaat voorspoedig. Elke dag begin ik de dag met een glas water, een lange wandeling in de bossen of over het strand en vervolgens een ontbijt. Ik ben ongelooflijk veel buiten in de natuur, maak hele lange wandelingen en heb inmiddels ook een mountainbike gekocht zodat ik mijn wereld weer wat groter kan maken.


Het buiten zijn, het alleen zijn in deze mooie, zielvoedende omgevingen heeft mij zo’n goed gedaan. Ik voelde mij helemaal tot leven komen. Mijn zintuigen zoals reuk, gehoor en zicht leken steeds sterker te worden. Ik kon weer helder denken en ik genoot intens van de kleine dingen zoals het fluiten van de vogels, de golven die stuk slaan op het strand, de verschillende kleuren van de lucht. Het voelde alsof ik het leven weer opnieuw aan het ontdekken was, ik kwam weer tot leven en ik besefte mij voor het eerst in jaren hoe lang ik eigenlijk al in een soort van laaggradige stressmodus had geleefd. Ik was mijzelf weer aan het herontdekken, ik begon weer te beseffen wie ik eigenlijk echt bent, hoe het ook alweer voelde om vol levensenergie te zitten.

 

Het verraderlijke van chronische stress

Een continue, laaggradige chronische stress is verraderlijk omdat het er altijd is en dit op een gegeven moment je nulpunt wordt. Het wordt het nieuwe normaal. Dit word je nieuwe zelf en je vergeet eigenlijk helemaal hoe je je eigenlijk echt zou moeten voelen. Pas als deze stress wegebt voel je die levensenergie weer en besef je je hoe lang je eigenlijk al in die modus leefde.


Gebruik de helende kracht van de natuur

Het eerste wat ik mijn Burn-out Herstel klanten altijd aanraad is om veel naar buiten te gaan en plekken op te zoeken met weinig prikkels. Met prikkels doel ik dan vaak op stedelijke omgevingen. Wanneer je gezond bent dan ben je er niet zo bewust van maar stedelijke omgevingen zijn grote prikkelbommen en je bent de hele dag bezig deze te filteren en te onderscheiden. Dit kost energie.


Daarentegen heeft de natuur een natuurlijke kalmerende werking op je zenuwstelsel. In Japan noemen ze dit Forest bathing, baden in de natuurlijke energie van het bos. Wanneer je onder veel spanning staat dan voel je soms een soort van verademing als je je in deze rustgevende, natuurlijke omgevingen begeeft. Dit is een enorm krachtig medicijn dat jij kunt inzetten om jezelf en vooral je geest te helpen kalmeren en op te laden.


Hoe jij dit kunt doen

Zoek plekken waar jij je lekker voelt, waarvan je merkt dat ze je helpen kalmeren. Zoek eens uit welke mooie parken er bij jou in de buurt zijn, welke natuurgebieden er op rijafstand zijn en plan eens een mooie wandeling of fietstocht. Het beste wat je kunt doen is activiteiten in prikkelrijke omgevingen balanceren met activiteiten in prikkelarme omgevingen, buitenomgevingen, natuurlijke omgevingen en dit combineren met lage intensiteit beweging. Sluit je werkdag bijvoorbeeld af met een wandeling of rijd een stukje door een weiland. Stop even om op een bankje te zitten en combineer dit met een meditatie. Er zijn zoveel manieren dat jij de kracht van de natuur kunt gebruiken. Baad in de energie van de natuur.


En wordt weer mens.

 

Wil jij weten wat je aan jouw situatie kunt doen?

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen een leven te creëren waar zij echt voldoening uit halen. Ik help onder andere mensen op een duurzame manier herstellen van burn-out en te helpen een leven te creëren welk hen voldoen geeft en gezondheid houdt.

Wil jij na het lezen van deze blog meer advies of weten wat jij kunt doen aan jouw situatie?


Neem dan via deze link contact op met mij voor een verkennend gesprek.

Comments


bottom of page