top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

Gezondheidszorg: De olifant in de kamer


Onlangs kreeg ik dit artikel toegestuurd. Een interessant artikel en ik ben het er zeker mee eens maar elke keer als ik dit lees krijg ik het gevoel dat we de olifant in de kamer niet zien: What about geestelijke gezondheid?" Keer op keer mis ik dit in het verhaal terwijl burn-out en depressie meer dan ooit voorkomen en het lijkt om mensen vaker in de knoop zitten met zichzelf. Ja, we zijn misschien fysieker gezonder maar what about mentaal? Mental health is cruciaal in dit verhaal en ik denk dat we hier volledig aan voorbij wordt gegaan als ze het hebben over preventieve gezondheidszorg.

Ik denk dat er een probleem onder de oppervlakte schuilt en ik denk dat dit nog een heel stuk erger gaat worden in de nabije toekomst. Mensen worstelen met zichzelf en de invulling van hun leven en dat is ook logisch want we hebben nooit de tools gekregen om hiermee om te kunnen gaan. We hebben alle tools gekregen om te kunnen functioneren en produceren maar niet de tools gekregen om onszelf te ontdekken en te leren kennen. Dit combineert met de externe factoren die we vandaag de dag hebben zorgt ervoor dat burn-out, depressie en de 30-ers crisis meer en meer voorkomt. Persoonlijke ontwikkeling is absoluut noodzakelijk voor gezonde mental health en mental health heeft een weerslag op alle aspecten van je gezondheid.

Een mindset shift en een totaalaanpak is nodig. Ik denk dat er een mindset shift nodig is. We zien gezondheid nog steeds als een optelsom van voeding, beweging en lifestyle en leggen niet de link met psychische welzijn. Maar ik kan je garanderen dat je heel ziek wordt als jij continue met jezelf in de knoop zit. Ik kan je garanderen dat jij heel ziek wordt als jij continue onder stress staat. Ik kan je garanderen dat je heel ziek wordt als jij 40 uur van de week iets doet waar je helemaal geen energie van krijgt. Geestelijke gezondheid in de breedste, meest laagdrempelige vorm heeft nog geen plek in dit debat maar waar denk je dat de sleutel ligt tot duurzame gedragsverandering? Juist, persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis. Waar ligt de sleutel tot het oplossen van chronische stress? Juist, persoonlijke ontwikkeling en introspectie. Waar ligt de key voor ECHTE gezondheid en geluk? You have guessed it.

Burn-out, depressie, quarter life crises, het zijn allemaal symptomen van een onderliggende de issues. We zijn misschien welvarend maar ervaren weinig voldoening. We zijn misschien fysiek gezond maar weinig gelukkig. Ik vind dat er nog maar weinig programma's zijn die zich richten op het totaalplaatje en daarom heb ik mijn programma's gecreëerd. Bij mijn programma's is persoonlijke ontwikkeling en mindset altijd een belangrijk onderdeel, het is de lijm, de rode draad door het programma. Want het doel is om jou te helpen je leven te transformeren zodat jij een leven leidt in lijn met wie jij bent. Dit leidt tot lange termijn gezondheid op alle vlakken. Dit leidt tot een "life well-lived!

Shorombo

bottom of page