top of page

Andere onderwerpen

Recente artikelen

De kracht van conditionering

We zijn allemaal geconditioneerd en dat is heel normaal de vraag is alleen of jij meer constructieve of destructieve gewoontes hebt. Met andere woorden, helpt of beperkt jouw gedrag jou. 

Van de meeste gewoontes ben je je niet bewust en vooral van de gewoontes die jou dag in dag uit beperken heb jij vaak geen benul. Herken jij dit: je wilt het roer omgooien en het een keer anders dan anders maar je krijgt toch weer hetzelfde resultaat? Grote kans dat je onbewust in een patroon van herhaling bent gevallen. Wat kun je doen om dit te doorbreken? 

De eerste stap net zoals bij zoveel dingen die met zelfontwikkeling en groei te maken hebben is bewustworden van jezelf. Jij moet bewust gaan opletten welke goede en slechte gewoontes jij hebt en waar ze je tot nu toe hebben gebracht. En wees heel eerlijk. Zodra je bewust bent heb je een keuze. Conditionering betekent "iets heel vaak doen totdat het een tweede natuur wordt." Daarbij moet er een correlatie zijn (reëel of fictief) met een uitkomst van jouw gedrag. Ga voor jezelf na welke gewoontes jou het meest geholpen hebben en welke gewoontes jou het meest beperkt hebben. Maar let op! Een heleboel slechte gewoontes zijn ontstaan als verdedingsmechanisme en vermomd als goede, nuttige gewoontes. Jij ziet deze als goede, nuttige gewoontes maar kun jij ze zien voor wat ze echt zijn? 

Succes!   

bottom of page